Άρθρα

Χριστούγεννα: Η ιδανική περίοδος για ένα ποτήρι κρασί

 Χριστούγεννα: Η ιδανική περίοδος για ένα ποτήρι κρασί
20/12/2012
H  παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.. Οι χριστιανοί θεωρούν ότι η γέννηση του Χριστού εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών και ότι ως Μεσσίας ήλθε για να ...

Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή

 Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή
20/12/2012
Υλικά 1 μικρή γαλοπούλα 1/2 φλιτζάνι λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/2 κιλό κιμά 1 ξυλαράκι κανέλλα 2 σκελίδες σκόρδο 1 κονσέρβα ντοματάκι 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ 10-15 κάστανα 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρια 1/2 ...

“Τυρί και Κρασί”… Αυτός ο έρωτας κρατάει χρόνια…

 “Τυρί και Κρασί”… Αυτός ο έρωτας κρατάει χρόνια…
12/12/2012
Πρόσκληση σε ένα cheese & wine party   Το πάντρεμα του κρασιού με το τυρί απαιτεί επαρκή γνώση τόσο των κρασιών όσο και των τυριών. Ένας ενημερωμένος οινοχόος και για τα δύο θα μπορούσε σαφώς να οδηγήσει σε μια πετυχημένη επιλογή. Αν όμως κάτι ...

Είναι τα wine bar η απάντηση;

 Είναι τα wine bar η απάντηση;
21/11/2012
Π ολλές φορές που δυσκολεύομαι να εξηγήσω ένα γεγονός φέρνω στο μυαλό μου τον διάσημο κανόνα του Νεύτωνα περί κάθε δράσης που έχει ως αποτέλεσμα μία αντίδραση. Αρχικά με ιλιγγιώδη ρυθμό εμφανίστηκαν οι διάφορες σουβλακερί σε άπειρο αριθμό και παραλλαγές. Μέχρι και σουβλατζίδικο με το όνομα ...

Υποχρεωτικά στα σημεία εστίασης η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους

 Υποχρεωτικά στα σημεία εστίασης η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους
5/11/2012
'E να βήμα ακόμα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της νοθείας στον τομέα, διαφαίνεται ότι πραγματοποίησε εμμέσως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Μ.Τ. και Π.Ε.) μέσω του ΥΠΑΝ, αφού στο σχέδιο των Κανόνων Διακίνησης / Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), επέτυχε να συμπεριλάβει ...

Εσοδεία 2012: Περίεργη και Ενδιαφέρουσα (Μέρος Β’)

Εσοδεία 2012: Περίεργη και Ενδιαφέρουσα (Μέρος Β’)
29/10/2012
Ο πως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, η εσοδεία 2012 χαρακτηρίζεται πανελλαδικά από σημαντικές βροχοπτώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Παρακάτω αναφέρονται οι υπόλοιπες αμπελουργικές ζώνες με τις ενδιαφέρουσες γευστικές τους αποδόσεις. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΚΡΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ...

Εσοδεία 2012: Περίεργη και Ενδιαφέρουσα (Μέρος Α’)

 Εσοδεία 2012: Περίεργη και Ενδιαφέρουσα (Μέρος Α’)
19/10/2012
Η  εσοδεία του 2012 χαρακτηρίζεται πανελλαδικά από σημαντικές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών λόγω των δυσμενών συνθηκών του καλοκαιριού που διαμορφώθηκαν από τρεις παράγοντες: α) Υψηλή ηλιοφάνεια και θερμικό άθροισμα από τα ...

Σταφύλι....ο βασιλιάς των φρούτων!

 Σταφύλι....ο βασιλιάς των φρούτων!
8/10/2012
Τ ο σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την ...

Κρασί και θερμίδες

 Κρασί και θερμίδες
27/9/2012
T α περισσότερα κρασιά μπαίνουν κάτω από το σημάδι των 100 θερμίδων ανά ποτήρι. Αυτό προϋποθέτει ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα ποτήρια κρασιού. Υπάρχουν λιγότερες θερμίδες στο κρασί από τα περισσότερα άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Άσπρα Zinfandel και Sauvignon blanc υπολογίζονται σε 80 θερμίδες ανά ποτήρι. Το Marsala έχει ...

Γιατί οι Αρχαίοι “‘έβαζαν νερό” στο κρασί τους

 Γιατί οι Αρχαίοι “‘έβαζαν νερό” στο κρασί τους
17/9/2012
Ο ι πρόγονοι μας, βάσει ιστορικών δεδομένων, κατανάλωναν το κρασί τους νερωμένο και σπάνια  και για πολύ συγκεκριμένους λόγους έπιναν ανέρωτο κρασί το λεγόμενο “άκρατον οίνο“. Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε ευρύστομα αγγεία, γνωστά ως κρατήρες και συνήθως η αναλογία ήταν τρία μέρη ...

Χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στο Κτήμα Κελεσίδη

 Χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στο Κτήμα Κελεσίδη
17/9/2012
Σ τον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου "Berliner Wein Trophy 2012", που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στις 27-29 Ιουλίου 2012, τα κρασιά του Κτήματος Κελεσίδη από το Γιαννακοχώρι, απέσπασαν ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλειο. Πρόκειται για τα κρασιά «Μέρχαλι» (ασημένιο βραβείο) και ...

Με τι κρασί ταιριάζει η κάθε σάλτσα;

 Με τι κρασί ταιριάζει η κάθε σάλτσα;
31/7/2012
O ι διάφορες σάλτσες δεν ταιριάζουν με όλους τους τύπους των κρασιών. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάθε σάλτσα με τι κρασί συνοδεύεται καλύτερα! Η μαγιονέζα είναι μία σάλτσα με λάδι και κρόκους αυγών, ταιριάζει λοιπόν με φρέσκα λευκά κρασιά από Ασύρτικο και Chardonnay. Η ταρτάρ περιέχει επιπλέον μαϊντανό και κάππαρη. Συνοδεύεται ...

Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού

 Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού
9/7/2012
Έ χετε ιδιαίτερους καλεσμένους (ίσως το ταίρι σας) και έτσι αγοράσατε ακριβό κρασί για να δημιουργήσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα και ίσως κάτι παραπάνω. Πως όμως πρέπει να σερβίρετε το κρασί; Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται κάθε κρασί έχει επίδραση στη γεύση του, τη μυρωδιά και το άρωμά ...

Opa! Τα ελληνικά κρασιά κάνουν αίσθηση

 Opa! Τα ελληνικά κρασιά κάνουν αίσθηση
27/6/2012
Κ άπου, ο Βάκχος χαμογελάει. Παρά την πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα κρασιά της περιοχής γίνονται ανάρπαστα σε κορυφαία εστιατόρια της Αμερικής. Αν πάτε στο εστιατόριο Boulud Sud του διάσημου σεφ Daniel Boulud στη Νέα Υόρκη, θα βρείτε σχεδόν δύο δωδεκάδες διαφορετικά ελληνικά μπουκάλια ...

Το κρασί είναι η λύση στο πρόβλημά μας

 Το κρασί είναι η λύση στο πρόβλημά μας
19/6/2012
Π άσχουμε από μαζική κατάθλιψη και το φάρμακο που θα μας κάνει καλά δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά. Για παρηγοριά, ας στραφούμε σ’ ένα ποτήρι κρασί, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του γάλλου ακτιβιστή, σκηνοθέτη, φιλόσοφου και συγγραφέα, Guy Debord. Το κρασί και η οινοποσία είναι ...

Το Ξινόμαυρο της Νάουσας στο Σαν Φρανσίσκο

 Το Ξινόμαυρο της Νάουσας στο Σαν Φρανσίσκο
13/6/2012
E κπρόσωποι Οινοποιείων της Νάουσας (Κτήμα Κελεσίδη, Vaeni, Κτήμα Φουντή, Κτήμα Χρυσοχόου) παρευρέθησαν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2012 στο Σαν Φρανσίσκο για την παρουσίαση του Ξινόμαυρου Νάουσας. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν εισαγωγείς, διανομείς, κριτικοί και οινόφιλοι οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ...

Πώς αναγνωρίζουμε το χαλασμένο κρασί;

 Πώς αναγνωρίζουμε το χαλασμένο κρασί;
14/5/2012
Τ ο δείπνο είναι υπέροχο, η ατμόσφαιρα μαγευτική, αλλά το κρασί… δεν πίνεται. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι χαλασμένο ή απλώς έχει άσχημη γεύση;   Έχει συμβεί σε πολλούς να παραγγείλουν ένα κρασί κι ενώ όλα τα άλλα στο γεύμα «δένουν» καταπληκτικά, το κρασί ...

Αναξιοποίητος ο πλούτος των εγχώριων ποικιλιών οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό

 Αναξιοποίητος ο πλούτος των εγχώριων ποικιλιών οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
4/5/2012
Ά γνωστες παραμένουν οι ελληνικές ποικιλίες οινοποιήσιμων αμπελιών στην μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών του εξωτερικού ενώ την ίδια στιγμή στη χώρα μας ελάχιστες καλλιεργούνται συστηματικά. Αυτό τονίστηκε στη 1η Συνάντηση για την Ελληνική Αμπελουργία, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, στο Καπανδρίτι Αττικής, στις 21 και 22 ...

Η γλώσσα του κρασιού

 Η γλώσσα του κρασιού
23/4/2012
Λ ένε πως αν γνωρίζεις 500 λέξεις από μια γλώσσα μπορείς και να συνεννοηθείς. Η γλώσσα του κρασιού, όπως φαίνεται σε πολλά ― γαλλικά κυρίως ― βιβλία που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, διαθέτει πάνω από 700 δόκιμους όρους που επιτρέπουν στους ειδικούς να ανταλλάσσουν απόψεις για ...

Συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα

 Συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα
19/4/2012
Μ ια σημαντική συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Απριλίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη, στο Καπανδρίτι.   Έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από τότε που άρχισε να συζητάται η ...
TORUS web site
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies