Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά

  • 1 μικρή γαλοπούλα
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 10-15 κάστανα
  • 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι


Τρόπος παρασκευής

  • Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα.
  • Ανάβετε ένα μάτι στην κουζίνα και μόλις κάψει βάζετε τα κάστανα να ψηθούν και ν’ ανοίξουν.
  • Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
  • Βάζετε ένα τηγάνι στη φωτιά με το λάδι να κάψει.
  • Προσθέτετε το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε.
  • Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύετε συνεχώς και χωρίζετε μέχρι να τσιγαριστεί και να μην κάνει σβόλους.
  • Προσθέτετε το ξυλαράκι κανέλλας.
  • Αλατοπιπερώνετε.
  • Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ.
  • Προσθέτετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.
  • Προσθέτετε τα κάστανα και τα κουκουνάρια.
  • Αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
  • Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τη γαλοπούλα.
  • Όταν την γεμίσετε τη ράβετε με βελόνα και κλωστή.
  • Την τοποθετείτε σε ένα ταψί.
  • Περιχύνετε με το βούτυρο και με το χυμό πορτοκάλι.
  • Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μία ώρα για κάθε κιλό.
  • Κατά διαστήματα περιβρέχετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα της.


Το Κτήμα Κελεσίδη σας προτείνει να συνοδεύσεται το γεύμα σας με τον Ερυθρό Οίνο "Αροθυμίες".

Καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!

TORUS web site